Website voor juristen

Verruiming bevoegdheid kantonrechter kan leiden tot lagere advocatentarieven

Advocaten zullen met scherpere tarieven moeten komen om weerstand te bieden aan de concurrentie van andere juridische dienstverleners zoals bedrijfsjuristen en rechtsbijstandverzekeraars. Dit als gevolg van de uitbreiding van de competentie van kantonrechters. Voor bedrijfsjuristen en rechtsbijstandverzekeraars betekent de verruiming goed nieuws.

Al jaren op de (politieke) agenda en vanaf 1 juli een feit: de kantonrechter mag over zaken tot 25.000 euro beslissen. Op dit moment behandelt de kantonrechter zaken met een waarde tot 'slechts' 5.000 euro. Particulieren en ondernemers kunnen dus binnenkort meer relatief eenvoudige zaken zonder de hulp van een advocaat aan de kantonrechter voorleggen.

"Goed nieuws voor bedrijfsjuristen!", zegt Marjon Joosten, jurist bij De Raadgevers Bedrijfsjuristen (een juridisch adviesbureau dat zich richt op ondernemers in het midden- en kleinbedrijf). Veel zaken moet Joosten overdragen aan een advocaat, omdat het al snel over hogere bedragen dan 5.000 euro gaat. "We zijn blij dat de grens van het procesmonopolie wordt verhoogd. Bedrijven zullen hun bedrijfsjurist vaker kunnen inzetten waardoor het veel goedkoper wordt. Bedrijfsjuristen krijgen dus meer werk! Zij kennen het bedrijf en de juridische kwestie goed, het is dan zonde om het laatste stukje uit handen te moeten geven." Joosten wijst erop dat er ook een nadeel kleeft aan de competentie-uitbreiding. Volgens haar bestaat het risico dat mensen zelf over hoge bedragen gaan procederen, waardoor belangrijke juridische verweren mogelijk niet worden benut.

'Sneu'

De verruiming van de bevoegdheid zal het procesmonopolie van de advocaat schaden en dat kan invloed hebben op de hoeveelheid werk voor de advocatuur. Han Vallenduuk, partner bij Vallenduuk Advocaten in Haarlem, noemt het vooral 'sneu' voor de eenpitters met een algemene praktijk. "Dat is een grote groep die van oudsher wacht tot het grind knerpt. Zij zullen het moeilijk krijgen. Ze worden geconfronteerd met concurrentie van bijvoorbeeld rechtsbijstandverzekeraars en deurwaarders die doorgaans veel transparanter zijn. Daar zal de rechtzoekende eerder voor kiezen. Daarom zullen ze zich moeten specialiseren, meer de boer op moeten gaan en een duidelijke website moeten hebben. Al met al zullen ze gewoon (meer) moeten gaan ondernemen om het hoofd boven water te houden."
Joosten denkt dat advocaten vooral met betere uurtarieven moeten komen. "Advocaten zullen écht zaken mislopen als ze geen scherpere tarieven gaan aanbieden."
Vallenduuk zegt zelf geen last te zullen krijgen van het besluit, omdat zijn kantoor een 'echte nichespeler' is op het gebied van wegtransport en veel strafrecht doet op basis van toevoegingen.

Aantrekkingskracht

Rechtsbijstandverzekeraar ARAG is blij met het besluit tot verruiming. Volgens Peter Deen, adjunct-directeur van ARAG, kunnen daardoor meer zaken intern behandeld worden en dat levert een financieel voordeel op. "Al moet dat voordeel niet worden overschat. Het zal gaan om zo'n 800 tot 1000 zaken. Op een totaal van 50.000 meldingen per jaar is dat niet gigantisch." Deen verwacht dan ook niet 'schepen met nieuwe juristen' te zullen aantrekken. Wel zegt hij dat de aantrekkingskracht als werkgever er beter op wordt. "Voor onze juristen wordt het leuker, omdat ze zaken met grotere belangen mogen behartigen. De juridische vraag blijft vaak hetzelfde, maar als het belang groter is, wordt een zaak ook aantrekkelijker."

Deen benadrukt dat het vooral voor cliënten een positieve ontwikkeling is. Zij hoeven hun zaak niet nog eens – aan de advocaat naar wie de zaak is doorverwezen – uit te leggen en opnieuw een vertrouwensband op te bouwen. "Het blijft nu een één op één-relatie met onze jurist." Extra opleiding hebben de juristen van ARAG niet nodig. "De inhoudelijke problematiek wordt niet per se ingewikkelder naarmate het belang groter wordt." Wel zullen de zaken met een groter belang in eerste instantie door de meer ervaren juristen worden behandeld.

Zorgwekkend

De verruiming van de bevoegdheid van kantonrechters is bedoeld om de rechtspraak toegankelijker te maken. Daartegenover staat echter het voorstel om de griffierechten kostendekkend te maken. Deen: "Die maatregel staat haaks op de uitbreiding van de bevoegdheid van de kantonrechter en is zorgwekkend." Ook Joosten maakt zich zorgen: "Het is ontzettend tegenstrijdig. Ik hoop niet dat het doorzet. Verhoging van de griffierechten zou de toegankelijkheid weer aanzienlijk beperken." Michelle Vrolijk, juridisch medewerker bij Vallenduuk Advocaten, zegt hierover: "De kostendekkende griffierechten kunnen voor een zodanig hoge drempel zorgen dat de rechtzoekende af zal zien van een rechterlijke procedure."

Reactie (0)


Schrijf reactie

busy