E-Courtoprichter promoveert op afdwingbaarheid private rechtspraak

Delen:

Henriëtte Nakad (midden)’

“Van de boycot door de overheidsrechtspraak heeft e-Court geen last meer”, noemt mr. dr. Henriëtte Nakad een mogelijk gevolg van haar promotie aan de Universiteit Leiden. De bedenker en initiatiefnemer van de online geschillenbeslechter e-Court is gepromoveerd op een proefschrift over de notaris en private rechtspraak.

Het onderzoek waarop Nakad promoveerde, richtte zich op de vraag of uitspraken van private rechtbanken met gebruikmaking van een notaris afdwingbaar zijn, zonder dat de overheidsrechter daaraan te pas komt. “Die constructie werd altijd al in de praktijk toegepast, maar in 2011 ontstond twijfel of dat wel kon”, vertelt Nakad. Die twijfel was voor haar de aanleiding voor het onderzoek.

Er blijkt in de private geschillenbeslechting veel meer mogelijk te zijn dan gedacht, vertelt Nakad. “Al in 1828 heeft de wetgever gezegd dat we dat als samenleving ook moeten willen; dat het een teken van beschaving is als mensen ervoor kunnen kiezen met hun geschillen weg te blijven bij de rechter. Burgers hebben de vrijheid te kiezen voor betere, goedkopere en begrijpelijke alternatieven.”

Tot die alternatieven behoort volgens Nakad ook e-Court. “Dat is een vorm van geschillenbeslechting die beter past bij veel ondernemers en particulieren. In die zin was de promotie een belangrijke dag voor de Nederlandse rechtspraak.”

EXECUTORIALE TITEL

Nakad richtte in 2009 de stichting e-Court als online arbitragedienst op. Bij de online procedures van e-Court leverde eerst een notarieel proces verbaal een executoriale titel op. Sinds 2011 bekrachtigden rechtbanken de uitspraken. Vooral grote verzekeraars maakten gebruik van e-Court bij geschillen met klanten over betalingen.

E-Court kreeg door de jaren heen regelmatig forse kritiek te verduren, vooral vanuit de rechterlijke macht. Die ging onder meer over het gebrek aan transparantie bij de procedures en het gebrek aan keuzemogelijkheid van gedaagden om wel of niet via e-Court te procederen. In februari 2018 stopte de Rechtbank Overijssel met het goedkeuren van de vonnissen. Sindsdien ligt e-Court stil, in afwachting van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie over deze wijze van geschillenbeslechting.

NIET VOOR DE VOETEN LOPEN

“Ik heb nooit de rechtspraak voor de voeten willen lopen”, zegt Nakad daarover. “De overheid heeft altijd gecommuniceerd dat het streven was het aantal zaken bij de publieke rechter terug te dringen. Ik wist niet beter. Vervolgens bleek in 2014 dat de rechterlijke macht vorderingszaken toch liever zelf bleef doen, ik vermoed vanwege de hoge marges voor de kantonrechter bij dit type zaken.”

Zowel het stilleggen van e-Court als het mislukken van KEI – het 250 miljoen kostende mislukte digitaliseringsprogramma van de rechterlijke macht zelf – zijn zeer slecht voor het aanzien van de Nederlandse rechterlijke macht, meent Nakad. “Minister Dekker zou hiermee geen genoegen moeten nemen, maar de leiding moeten nemen bij het creëren van ruimte voor vernieuwende initiatieven.”

Vanwege haar promotie is Henriëtte Nakad de afgelopen jaren niet meer betrokken geweest bij het bestuur van e-Court. In 2015 werd zij daarin als voorzitter opgevolgd door Ruud van Hövell tot Westerflier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven