Wim Maas over ‘onze eigen polderversie’ van het bewijsbeslag

Mr. van de week is procesrechtadvocaat Wim Maas, partner bij Taylor Wessing in Eindhoven. Hij is gespecialiseerd op het gebied van intellectueel eigendom. Maas promoveerde 27 mei aan de Vrije Universiteit op ‘Nederlands bewijsbeslag in rechtsvergelijkend perspectief’.

Delen:

Maas-Wim-sit-desktop small (002)-fb2a7c07

Hoe kwam u op het idee om dit proefschrift te gaan schrijven, lagen daar bewijsbeslagfrustraties in uw advocatenpraktijk aan ten grondslag?
Dat kan ik niet ontkennen. Nu heb ik zowel cliënten bijgestaan die bewijsbeslagen hebben gelegd, als cliënten die een dergelijke maatregel hebben moeten ondergaan. Mijn frustraties met het Nederlandse bewijsbeslag zijn dus behalve wetenschappelijk ook praktisch van aard.

Het bewijsbeslag is een ingrijpend en op papier effectief middel. Maar in de praktijk valt die effectiviteit tegen, lezen we op de achterflap van uw proefschrift. Wat zijn de grootste knelpunten?
Het grootste knelpunt is dat we ons commune bewijsbeslag op grond van artikel 730 jo. 843a Rv hebben gebruikt als een blauwdruk voor het in 2006 via de Handhavingsrichtlijn in ons recht geïntroduceerde bewijsbeslag in IE-zaken (artikel 1019b-d Rv). Ons commune bewijsbeslag kende toen nog een heel wankele basis en een groot aantal beperkingen. Met het Molenbeek-arrest in 2013 is dat weliswaar voor een deel gerepareerd, maar feit blijft dat het doel en de strekking van beide maatregelen simpelweg anders is. Dat is in de rechtspraak onvoldoende onderkend. Nu zitten we met een maatregel die relatief eenvoudig kan worden verkregen (en ingrijpend is), maar niet snel tot resultaat leidt. Er moet namelijk eerst nog een inzageprocedure op tegenspraak worden gevoerd, waarin de beslaglegger – die niet alle informatie heeft, want om die reden heeft hij juist beslag willen leggen – op een achterstand staat.

Kan Nederland op dit gebied veel leren van de landen met wie u ons systeem vergeleek?
Zeker. Het bewijsbeslag dateert uit de achttiende eeuw, en is een Franse uitvinding. In België kennen ze de maatregel ook al sinds 1854. Dus over de grens is er ervaring genoeg waar we ons voordeel mee hadden kunnen doen. Ook van het Duitse systeem kunnen we veel leren. Het is jammer dat we er onze eigen polderversie van hebben gemaakt, uit een misplaatste angst voor de gevolgen van een directe inzage in het in beslag genomen bewijs. Met de juiste waarborgen – zoals dat ook in de genoemde landen plaatsvindt – hoeft niemand bang te zijn dat de rechten van de beslagene in het gedrang komen. Wel moeten we definitief ervoor kiezen om het belang van de waarheidsvinding te laten prevaleren boven het belang van de beslagene om zijn kaarten voor de borst te mogen houden.

Wat zijn uw aanbevelingen om te zorgen dat het Nederlandse bewijsbeslag effectiever wordt?
Ik zou een ieder die zich bezighoudt met het civiele proces willen vragen om het wetsvoorstel Modernisering bewijsrecht te lezen. Het ligt nu voor in de Tweede Kamer, maar helaas ligt de behandeling stil. Als dat wetsvoorstel het zou redden, dan krijgen we echt een verschuiving naar meer en eenvoudigere waarheidsvinding. Ik juich dat toe. Dan zal op termijn het belang van het bewijsbeslag afnemen, en alleen nog maar nodig zijn in zaken tegen echte ‘boefjes’. Tot die tijd zou ik graag zien dat de rechter in IE-zaken directe inzage in het in beslaggenomen bewijs mogelijk maakt, indien en voor zover het gaat om ‘technisch bewijs’ dat noodzakelijk is om de inbreuk vast te stellen.

Vroeger was u actief in de advocatenvoetballerij. U maakte deel uit van de Dutch football lawyers en organiseerde het eerste Nationale Kampioenschap Voetbal voor Advocatenkantoren. Heeft u nu met uw doctorsbul op zak weer tijd om de voetbalschoenen aan te trekken?
Ik voetbal nog steeds, maar met een kapotte knie en weinig talent heb ik het nooit ver geschopt. Met het advocatenvoetbal lag een wereldtitel wel binnen handbereik. Er zijn jongens in de balie die echt heel goed kunnen voetballen, en ik vond het ook heel leuk om met hen mee te mogen doen. Maar door mij werd het niveau bepaald niet hoger. Dus dan weet je dat het je tijd is om af te zwaaien.

Als u het voor het zeggen had, dan…?
Gaat de bezem door het civiele proces. Na bijna twee eeuwen is het tijd voor een drastische verandering van ons Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Meer gericht op waarheidsvinding, een regiezitting in een vroegtijdig stadium en met een actieve rechter. Het Engelse systeem, maar dan effectief en minder kostbaar. Volgens mij moet dat kunnen. Ik zie dat voor de grotere zaken als een beter systeem. Voor kleinere zaken zou ik minder veranderingen aanbrengen, maar wel de kantongrens optrekken naar 250.000 euro.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Dat zijn toch met name de partners voor wie ik mocht werken toen ik een jongere advocaat was. Van iedereen leer je iets, ook soms hoe je zelf later iets absoluut niet gaat doen.

Wat is afgezien van uw promotie het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Ik denk de laatste tijd wel eens terug aan mijn beëdiging. Ik realiseer me steeds vaker dat het zijn van advocaat echt een beroep is (net als arts, timmerman, tegelzetter et cetera), waardoor je in staat wordt gesteld een goede boterham te verdienen en je onafhankelijk te bewegen. Je kunt een bordje aan de gevel spijkeren en je kunt aan de slag. Dat geeft een bijzonder gevoel van vrijheid. Dat realiseerde ik me destijds echt niet, maar naarmate ik ouder ben steeds meer.

Welk boek las u het laatst?
Mijn eigen boek, maar daarvoor een boek over minimalisme (Weg Ermee van Dennis Storm). Op de e-reader ben ik via mijn Kobo Plus abonnement een veelvraat geworden, ook van boeken die ik anders nooit zou aanschaffen.

Met welke beroemdheid zou u in wel eens een balletje willen trappen?
Als PSV-supporter in hart en nieren, zou ik dat wel eens willen met de directie van PSV. Ik ben namelijk heel benieuwd hoe ze ervoor gaan zorgen dat de rechtmatige orde weer hersteld gaat worden. Niet dat ik daar niet alle vertrouwen in heb.

Benieuwd naar de studententijd van Wim Maas? Kijk dan hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven