Bijdrage van Renaldo Willems

Profiel weergeven voor Renaldo Willems

Advocaat Procesrecht

Op LinkedIn kwam rechter Petra de Bruin met haar tien geboden voor advocaten. Maar ook rechters kunnen nog heel wat leren. Tien geboden (in willekeurige volgorde) voor (civiele) rechters en/of de Rechtspraak (wie de schoen past, trekke hem aan). 1. Gij zult meer van kleur zijn. ‘Denk niet wit, denk niet zwart’, zong Frank Boeijen, maar in dit geval kan het geen kwaad als de Rechtspraak meer zwart zou denken. Slechts 2% van de rechters heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Dat moet beter, vindt ook een onafhankelijke visitatiecommissie. Black judges matter. 2. Gij zult tevoren laten weten waar de zitting over gaat. Maak gebruik van een inhoudelijke agenda voor de mondelinge behandeling. Dat bevordert de proceseconomie. De agenda kan de onderwerpen voor een zitting bevatten, maar ook vragen die bij de rechter zijn opgekomen. De agendafunctie is opgenomen in de wet en in procesreglementen. Toch zie ik zelden of nooit een agenda. Why? 3. Gij zult rechtzoekenden niet te lang laten wachten op een uitspraak. Ondanks alle mooie woorden, vele stuur- en projectgroepen en nog meer programma’s met veelbelovende benamingen als ‘Tijdige Rechtspraak’, blijven de doorlooptijden onverminderd hoog. 4. Gij zult uniformer zijn. Er bestaan aanzienlijke verschillen tussen de werkprocessen, niet alleen tussen de gerechten, maar zelfs tussen de locaties van één gerecht. Om gek van te worden. Laten we in dit kikkerlandje gewoon allemaal hetzelfde doen. 5. Gij zult niet teveel zeuren over lange processtukken. Zogenaamd te lange memories zijn echt niet de oorzaak van de capaciteitsproblemen bij de gerechtshoven. Ook advocaten zijn innocent until proven guilty. En bewijs is er niet. 6. Gij zult moderner worden. De rechterlijke organisatie is ‘weinig veranderingsgezind’, concludeerde een onderzoeksbureau in opdracht van de Rechtspraak. Dat is wollige managementtaal voor ‘zo flexibel als een loden deur’. De fax werd op 1 februari 2022 afgeschaft. Nuff said. 7. Gij zult actiever zijn. De comparitie is dood. Lang leve de mondelinge behandeling. Maak (meer) gebruik van de mogelijkheden die deze zitting ‘nieuwe stijl’ jullie biedt. 8. Gij zult niet te duur zijn. Een verhoging van griffierechten houdt rechtzoekenden weg, zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond (duhuh). ‘De financiële toegankelijkheid tot rechtspraak vormt een essentiële waarde in het beschavingsmodel van onze democratische rechtsstaat’, aldus weer de visitatiecommissie. Ik kan het niet fraaier verwoorden. 9. Gij zult (meer) deelnemen aan het publieke debat over rechtspraak. Het is 2022. Ontsnap uit die ivoren toren en wandel over het marktplein. Laat ons weten wat jullie bezighoudt. Wees als Jacco Janssen, Petra de Bruin of Joyce Lie (Judge Joyce). De vele podcasts over het recht (o.m. te vinden op rechtspraak.nl) juich ik van harte toe. 10. Gij zult mijn cliënten altijd in het gelijk stellen, al dan niet in tweede instantie of in cassatie (ook een rechter kan zich vergissen).

  • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Petra de Bruin

senior-rechter A/senior-judge A (handel, kort geding en beslag) rechtbank Rotterdam

1 j

Leuk, voor een professioneel gesprek, als stof tot nadenken etc.! Ik verwachtte zoiets al en was benieuwd wie ermee zou komen. Renaldo Willems, je schrijft mijn naam in gebod 9 helaas verkeerd (maar dat overkomt mij vaker, evenals de aanduiding meneer overigens). Ik maak mijn serie snel nog even af.

Pauline van Schouwenburg-Laan

senior rechter in de rechtbank Rotterdam - Maritime Court

1 j

Dank hiervoor mr Willems. Goede rechtspraak vereist goed samenspel tussen de balie en de rechterlijke macht, u mag ons dus zeker een spiegel voorhouden. Alvast een lichtpuntje: in Rotterdam wisselden handelsrechters en advocaten begin dit jaar tijdens een professionele ontmoeting van gedachten over de mondelinge behandeling. Zijn zittingsagenda's nuttig? Ja! Ze maken duidelijk wat de rechter nog wil weten en geven structuur aan de zitting. Wanneer is een voorlopig oordeel wenselijk? Bijna altijd, maar pas nadat iedereen zijn zegje heeft gedaan en er is aangegeven dat een voorlopig oordeel welkom is. Mogen advocaten vooraf regievoorstellen doen? Graag, dat kan heel praktisch zijn. Mist u het uitgewerkt proces-verbaal? Nee, zolang we in het vonnis maar zien dat er rekening is gehouden met wat er op zitting is gezegd. Ziet u voordelen van het ter zitting mondeling vonnis wijzen? Ja, vooral als mijn cliënt gelijk krijgt. Maar het is altijd tijdwinst. Er cetera. Kortom, we werken eraan! Uw tiende gebod stond nog niet op de agenda, helaas...

Peter Louwers

Geïnteresseerde waarnemer

1 j

Jullie worden genoemd in NRC Recht&Onrecht: https://campagne.nrcmedia.nl/optiext/optiextension.dll?ID=tQdtdAX%2BxhstUyogWKGsgxOIV53FXRlxNSZFVoAWT71g0QVoQxA7phz%2Buz%2Bl8K1_92oBEqztzS6fmOUlRSKx9eY2TVTgtl TIEN GEBODEN „Gij zult meer van kleur zijn” en „Gij zult tevoren laten weten waar de zitting over gaat”. Op LinkedIn is een interessante dialoog gaande tussen rechters en advocaten over wat zij van elkaar verwachten. Begonnen door rechter Petra de Bruin, die nieuwe advocaten moest installeren en daar een toespraakje hield. En voortgezet door advocaat Renaldo Willems, die een paar zinnige opmerkingen ‘terug’ maakt. Zeldzaam, in de gesloten wereld van de toga’s.

Cathérine Nollen

rechter-commissaris strafzaken

1 j

Mooi gesproken Renaldo! Behalve die laatste dan 😉

Marijke Roelofsen

Mede-eigenaar en tolkvaardighedentrainer bij KTV-Kennisnet & KTV-Toetsing | Beëdigd tolk en vertaler Portugees | Tolk- en taaltoetsontwikkelaar

1 j

Gij zult altijd wanneer een rechtzoekende de Nederlandse taal niet (voldoende) machtig is, eisen dat de best gekwalificeerde tolk ingezet wordt en accepteert geen ongeschoolde tolken wanneer er Registertolken beschikbaar zijn.

Met alle respect maar ik vind 1 echt niet binnen het proffesionele publieke debat over de rechtspraak passen. Vrouwe justitia is en blijft als het goed is blind en als u de huidskleur van de rechter gaat koppelen aan zijn/haar geschiktheid dan gaan we een heel hellend vlak op.

Toon Peters

International Correspondence Chess Master

1 j

Ik ken er nog een. 11. Gij verklaart bij aanvang van een zitting geen vriendschappelijke of zakelijke relatie te onderhouden met een van beide partijen. Mocht achteraf blijken dat  hierover niet de waarheid is verteld zou de rechter de laan uit gestuurd moeten worden. Voor potentiële liegende “thuisfluiters” zou in een rechtsstaat geen plaats moeten zijn.

Zou die fax ook afgeschaft zijn als KPN niet was gestopt met ISDN?

Waarom vindt dit debat plaats in de schemer van Linked in en niet in de kwaliteitskranten / media? Er is veel mis in de rechtspraak en het wordt er niet beter op als deze “olifant” over het hoofd wordt gezien!

Marieke van der Valk

Je kan een mens niets leren; je kan hem alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf. (Galileo Galilei)

1 j

Ik vat het even samen als "leer van Belastingrecht", waar particulieren zelf kunnen procederen en alles dus ook voor hen te begrijpen moet zijn. Regiezittingen, tot de kern komen, veel zaken afdoen zonder boekwerken te schrijven. De kennis en kunde om het anders te doen is al jaren in huis.

Meer commentaar weergeven

Meld u aan als u wilt bekijken of add a comment