Een website van KSU

(Te)veel kapiteins op één schip

kapiteinsOp 8 juni zal Marcel Wanrooy promoveren aan de VU Amsterdam op het onderwerp 'Veel kapiteins op één schip - Bestuursstructuren van Professional Service Firms'. De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zetten wij hier op een rij.

  • De beroepsbestuurder, ook wel kantoordirecteur of COO genoemd, wint terrein. Een aantal jaar geleden is deze functie bij meerdere kantoren geïntroduceerd. Er is een duidelijke trend waarneembaar; steeds meer kantoren stellen een beroepsbestuurder aan. Het maakt daarbij niet uit of het een groot of klein kantoor is. De CEO is echter niet wenselijk. Het bestuur bestaat vaak uit 3 leden, maar 5 komt ook wel voor. De schaalgrootte van het kantoor hangt niet samen met het aantal bestuursleden. Parttime bestuursleden worden ook als beter ervaren dan fulltimers.

Dat de advocatuur wellicht toch achterloopt op andere professional services blijkt wel uit het feit dat volgens het onderzoek nog nergens in de advocatuur een Raad van Advies is aangesteld. Echter, de eerste RvA is wel al aangesteld bij AKD Prinsen Van Wijmen. Als één schaap over de dam is volgen er wellicht nog meer.

Delegeren blijkt één van de moeilijkste vaardigheden te zijn. Partners vinden het moeilijk om zaken los te laten en geven het bestuur daardoor maar weinig speelruimte, waardoor knopen niet snel kunnen worden doorgehakt. Het bestuur vindt het op haar beurt ook weer lastig om te delegeren aan de (praktijkgroep)managers. Dat komt de slagvaardigheid van een kantoor niet ten goede. Zijn er dan toch teveel kapiteins op het schip (red.)?

De maatschap als rechtsvorm heeft zijn langste tijd gehad. De organisatiestructuur van de maatschap is echter nog springlevend. Het past ook in de tijd van nu; zelf ondernemen in combinatie met een gemeenschappelijk werkverband.

Eén bepaalde bestuursstructuur is niet te definiëren, de partners managen vaak zichzelf. Allerlei bestuursstructuren lijken te werken. Toch kan uit deze diversiteit wel een bepaalde richting worden gekozen. Op basis van zittingstermijnen kan een collegiaal bestuur worden gekozen van drie parttime vakprofessionals aangevuld met een beroepsbestuurder. Partners moeten voldoende delegeren aan het bestuur. Het is verstandig om een Raad van Advies in te stellen die als klankbord kan optreden en als 'blik van buiten naar binnen'.

Voor meer informatie: m.j.wanrooy@gitp.nl


Meer informatie...

Datum bericht: 5 jun 2007
terugverderhomezoekenstuur doorreageer!stuur uw persberichtDruk deze pagina af