Rechtbank Den Haag, 30-10-2014 / 09/758781-09


ECLIECLI:NL:RBDHA:2014:13243
Datum30-10-2014
InhoudsindicatieDe rechtbank Den Haag spreekt een voormalig arts van de Haagse Citykliniek vrij van het mishandelen en oplichten van zijn patiŽntes. Hij heeft bij hen met name borstvergrotingen uitgevoerd tussen december 2008 en mei 2009. Hierna is bij deze patiŽntes vooral letsel ontstaan door infecties die na de behandeling zijn opgetreden. De rechtbank kan niet vaststellen in hoeverre de arts daarvan een verwijt te maken is, omdat de bron van deze bacteriŽle infecties onbekend is gebleven. De aangetroffen bacterie kan ook voorkomen in een operatiekamer die voor wat betreft hygiŽne aan de standaard voldoet en kan in deze zaak bijvoorbeeld in een medisch apparaat hebben gezeten. Verder zijn hem wel verwijten te maken als medicus, maar zijn deze niet zodanig ernstig dat hij hierdoor strafbaar is. De rechtbank oordeelt dat een aantal verwijten over zijn handelen terecht zijn. Zo heeft de arts zijn ingrepen niet in het juiste type operatiekamer verricht. Hij heeft onvoldoende zorg gedragen voor de reiniging en desinfectie in de kliniek. Verder is hij bij hooguit vier patiŽnten tekortgeschoten in de nazorg. Ook heeft hij geen adequaat onderzoek gedaan naar de oorzaak van de door hem bij patiŽntes geconstateerde afstotingsverschijnselen. De vraag is of deze verwijten ook leiden tot een veroordeling voor strafbare feiten. De rechtbank concludeert van niet. Zo is niet vastgesteld dat de eerste twee verwijten van invloed zijn geweest op het ontstaan en verloop van de infecties en evenmin is gebleken dat de arts structureel tekort is geschoten in de nazorg. De rechtbank acht de steken die de arts heeft laten vallen niet zodanig ernstig dat de voormalig arts zich niet op de zogenoemde medische exceptie kan beroepen. De medische exceptie houdt in dat een arts pijn en/of letsel mag veroorzaken als hij in het belang van zijn patiŽnt een medische ingreep heeft verricht. De rechtbank oordeelt dat hij zich hierop kan beroepen. Dit betekent dat hij niet strafbaar is en daarom spreekt de rechtbank hem vrij.
Recht.nl artikelFouten 'borstendokter' vallen onder medische exceptie: vrijspraak (30-10-2014)
Een (voormalig) arts is vrijgesproken van het mishandelen en oplichten van patiŽntes. De fouten van 'borstenarts' Rock G., die tientallen vrouwen heeft verminkt, vallen binnen de grenzen die voor artsen gelden. De verwijten jegens zijn handelen zijn terecht, maar vallen onder de medische exceptie.
> Vrijspraak voor voormalig arts Haagse Citykliniek (Rechtspraak.nl)
> 'Borstendokter' Rock G. vrijgesproken (NRC)
> Hoe bont moet je het maken? (Trouw)
> Plastisch chirurgen boos over vrijspraak (Telegraaf)
> Is een nalatige cosmetisch arts die letsel veroorzaakt ook strafbaar? (Folkert Jensma, NRC.nl)
> De hulpverlener en het strafrecht (Rolinka Wijne, GZR Updates)
TijdschriftartikelRechtbank Den Haag 30-10-2014
TvGr 2015/20
TijdschriftartikelRechtbank Den Haag 30-10-2014 (met noot)
T.M. Schalken
GJ 2015/11
Arts, Cosmetische ingrepen, Infecties, Medische verwijten, Strafbaarheid, Beroep op medische exceptie, Handeling volgens regelen der kunst, Vrijspraak
Gerelateerd ECLI:NL:HR:2011:BM9102 ★★★★★
Gerelateerd ECLI:NL:PHR:2015:955
Gerelateerd ECLI:NL:GHDHA:2017:431
Gerelateerd ECLI:NL:RBDHA:2016:11355
Gerelateerd ECLI:NL:GHDHA:2016:2503