Scheiden

Scheidingshulp door Scheidingsprofs: partner van Recht.nl

Jullie hebben besloten te gaan scheiden. Voor beiden is het belangrijk dat jullie er samen goed uit komen. In samenwerking met Scheidingsprofs.nl kunnen de experts via Recht.nl jullie helpen. Op basis van jullie persoonlijke situatie kijken zij welke dienst het beste bij jullie past. Recht.nl zoekt samen met Scheidingsprofs een juridisch expert voor jullie die al jullie vragen rondom de scheiding kan beantwoorden.

Een scheiding kunt u soepel laten verlopen als u precies weet wat u moet doen en wat u daarbij nodig heeft. Een scheiding moet altijd door een rechter worden uitgesproken. Daarna wordt dit verwerkt in het register van de burgerlijke stand. Daarna bent u pas officieel gescheiden. Daar voorafgaand moet u alles regelen rondom de zaken die jullie delen zoals de woning, de financiλn, kinderen, enzovoort.

Om dit te doen moet u nadenken over de juiste hulp, zoals een echtscheidingsadvocaat, mediator of online een juridisch expert. Welke documenten moet u invullen? Zo is een ouderschapsplan een vereist document bij uw echtscheidingsconvenant als u minderjarige kinderen heeft. En wellicht is een handig stappenplan met checklist wel zo gemakkelijk om niets te vergeten.

Hieronder vind je meer informatie over belangrijke onderwerpen:

Waar moet u aan denken bij het regelen van een scheiding?

Een echtscheiding is een ingewikkeld en chaotisch proces wat u samen doormaakt. U moet veel zaken gaan regelen. Afspraken maken over alles wat er samen gedeeld wordt: het woonhuis, de financiën (bezittingen en schulden), het ouderdomspensioen, de kinderen, misschien zelf wel huisdieren. Wanneer een echtpaar dat gaat scheiden nog goed met elkaar kan praten zijn er twee soorten hulp waarvoor gekozen kan worden om de scheiding te regelen.

Hoe kunt u snel scheiden?

Op het moment dat u ‘ja’ tegen elkaar zegt, hoopt u uiteraard dat het nooit tot een scheiding zal komen. Is uw huwelijk dan toch voorbij, dan wilt u de scheiding waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk achter de rug hebben. Het is een vervelende periode die u snel achter u wilt laten. Recht.nl zet voor u op een rijtje wat u kunt doen om de scheiding zo snel mogelijk te laten verlopen en hoe u snel van elkaar gescheiden kunt zijn.

Goedkoop scheiden, is dat mogelijk?

Een scheiding is al vervelend genoeg, maar kan u ook nog eens veel geld kosten. Gelukkig hoeft dit niet altijd het geval te zijn, als u uw scheiding op de juiste manier aanpakt. Recht.nl legt uit in samenwerking met Scheidingsprofs, wat u kunt doen om de kosten van uw scheiding laag te houden. Want ook wanneer u een laag inkomen heeft, zijn er mogelijkheden.

Het opstellen van een ouderschapsplan

Als u gaat scheiden en u heeft kinderen onder de 18 jaar, dan bent u wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Wij geven u een aantal praktische tips die u kunt gebruiken bij het opstellen van een goed ouderschapsplan.

Stappenplan scheiden

Het besluit te gaan scheiden betekent een grote verandering in uw leven. Het is erg belangrijk dat u goede afspraken met elkaar maakt voor om de echtscheiding rond te maken en voor de toekomst. De Scheidingsprofs heeft een handig ‘Stappenplan scheiden’ ontwikkelt die u stap voor stap door het echtscheidingsproces loodst zonder iets over het hoofd te zien.

Checklist bij scheiden

Naast het ‘Stappenplan Scheiden’ is het ook handig een checklist van de Scheidingsprofs te gebruiken. Deze checklist bevat alle zaken waar je een beslissing over moet nemen of over na moet denken als je gaat scheiden. Zo voorkomt u dat u belangrijke zaken vergeet en is ook een beetje een stok achter de deur die ervoor zorgt dat je zaken tijdig regelt. Deze checklist kunt u heel gemakkelijk gebruiken naast het stappenplan. Samen bieden deze documenten u een goed houvast tijdens het scheidingsproces.

Wat is gratis scheiden?

U gaat in goed overleg uit elkaar, maar jullie hebben niet genoeg geld. Hoe regelt u de scheiding dan? Soms kunt u gratis scheiden in Nederland. Als dat kan, hoeft u namelijk alleen de (lagere) griffiekosten aan de rechtbank te betalen en kost de scheiding dus (bijna) niets. Een gratis scheiding wordt mogelijk gemaakt door gesubsidieerde rechtshulp van de overheid.

Ik wil scheiden, wat nu?

U wilt gaan scheiden. Ondanks het feit dat het uw keuze is, is het niet leuk. Veel emoties komen daarbij kijken. Maar hoe pakt u het nu aan? U moet het uiteraard gaan vertellen aan uw partner. Daarna moet u aan de slag met het regelen van de scheiding. Wij geven u graag een aantal tips hoe u het aan kunt pakken.

Verzoekschrift scheiden

Het aanvragen van een scheiding gaat door het indienen van een verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank. Dit verzoekschrift kunt u gezamenlijk indienen, maar ook alleen, wanneer uw partner niet wil scheiden.

Scheiden van tafel en bed

U bent getrouwd, maar wilt graag apart van elkaar leven en toch getrouwd blijven. Kan dat op een ‘officiële’ manier? Dat kan, dit heet namelijk: scheiden van tafel en bed.

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Scheiden kost geld. Er moet immers een heleboel geregeld worden. U heeft in ieder geval een advocaat nodig. Wat kost een advocaat? En hoe kunt u hierin wat besparen? We zetten het op een rij.