Bitcoins, voer voor juristen en drugdealers

Bitcoins, voer voor juristen en drugdealers

Peter Plasman, advocaat te Amsterdam, meldde deze week dat hij betalingen in bitcoins gaat accepteren voor juridisch werk. Veel lezers zullen niet echt verbaasd zijn dat juist hij dat als eerste advocaat gaat doen, want als we misdaadjournalist.nl mogen geloven, heeft Plasman veel cliënten die de goegemeente het liefst aan de hoogste boom zou opknopen. Wat hebben die cliënten dan met bitcoins te maken, zult u zich afvragen. Nou, het verhaal gaat dat bitcoins toch vooral populair zijn bij mensen die zich bezig houden met activiteiten die op zijn minst een wat dubieus karakter hebben. Mocht er iets mis gaan met die activiteiten en hebben ze een advocaat nodig, dan is het wel zo handig dat die advocaat ook digitale valuta accepteert.

Bitcoins, geld voor criminelen?
Dat bitcoins inderdaad populair zijn in een schemergebied bleek het afgelopen jaar toen Silk Road door de FBI werd opgerold. Silk Road staat ook wel bekend als het eBay van drugs en andere illegale zaken. Waarom zou Plasman dan toch met enige bravoure bekend hebben gemaakt dit digitale schemergeld te willen accepteren? Is hij net als Moszkowicz ook uit op een confrontatie met de deken en een uiteindelijke schrapping van het tableau wegens het accepteren van teveel digitaal crimineel geld? Of is de man gewoon vooruitstrevend?

Naar de bovenwereld
Ik hou het op het laatste. Er zijn tal van signalen die erop wijzen dat de bitcoin misschien wel aan een onstuitbare opmars bezig is die er uiteindelijk toe zal leiden dat ook de bovenwereld deze anonieme digitale munt zal omarmen. Kort na de ontmanteling van Silk Road werd gezegd dat de bitcoin alleen maar groter zou worden. Het ontmantelen van de ondergrondse marktplaats zou horen bij de groeipijnen van deze nieuwe technologie. En als vervolgens een van Silicon Valley’s meest belangrijke durfkapitalisten de grootste investering ooit doet in een bitcoinbedrijf, dan kan het toch niet zo zijn dat die munt er alleen is voor de digitale onderwereld? Nee, het wordt het groot, net zo groot als het internet.

Juridische hobbels en kansen
Maar voordat het zover is, zal de bitcoin menig jurist nog hoofdpijin bezorgen. Te beginnen met de orde van advocaten. Mag die Plasman wel bitcoins in ontvangst nemen? En zo ja, hoeveel? En bitcoins zijn geen wettig betaalmiddel. Betekent dit dat bedrijven hun werknemers niet in deze munten mogen uitbetalen? Ontslag.nl stelde vorig jaar dat uitbetaling van loon of vakantiegeld in bitcoins in strijd is met de wet. Notarissen zien ook wel brood in het digitale geld, maar dan vanuit een andere optiek. Zij willen graag digitale erfenissen veilig stellen. Heeft een erfgenaam een digitale portemonnee? Is deze gevuld? En zo ja, hoe kunnen erfgenamen deze legen en verdelen?

Waar zal dit allemaal toe leiden? Mijn gok, voor 2020 betaalt u een abonnement op Recht.nl met bitcoins.