Column: De legal influencer kruipt langzaam achter de betaalmuur vandaan

Column: De legal influencer kruipt langzaam achter de betaalmuur vandaan

Of je nu werkzaam bent in de rechtspraktijk of in de wetenschap, als je vakinhoudelijke stukken schrijft, dan wil je graag gelezen worden. Dat lezen doen juristen steeds vaker uitsluitend online. Dus moet je er als auteur voor zorgen dat je stukken online zichtbaar zijn.

De gebruikers van Recht.nl weten het allang: naast Kamerstukken, wetten en jurisprudentie, zijn steeds meer artikelen en annotaties vrij beschikbaar op internet. Als je een legal influencer wil zijn, dan moet je immers niet achter de betaalmuur van de gevestigde vakbladen blijven zitten. Veel juridische vakinformatie is daarom vandaag de dag snel na publicatie in een traditioneel (papieren) medium vrij toegankelijk op internet te vinden.

Drang naar 'open'
Deze ontwikkeling naar 'open' en de drang naar een groter bereik is op de redactie van Recht.nl goed waar te nemen. Bijna dagelijks krijgen wij verzoeken van auteurs met de vraag of hun stukken op Recht.nl gepubliceerd kunnen worden. Een gemiddeld bericht op Recht.nl wordt wekelijks naar bijna 20.000 juristen en rechtenstudenten gestuurd, getweet naar 10.000 volgers en wordt zichtbaar voor 12.000 contacten op LinkedIn. De ontvangers en lezers van Recht.nl zijn potentiële cliënten voor de advocatuur: bedrijfsjuristen, ministeries, provincies en gemeenten, bijvoorbeeld. Al met al een interessant gezelschap om een juridisch stuk onder de aandacht te brengen.

Open access
Waar advocaat-auteurs zo breed mogelijk gelezen willen worden uit marketing- en PR-overwegingen, is er daarnaast een steeds grotere druk op de wetenschap om open access te gaan publiceren, een druk die resulteert in allerlei initiatieven en projecten. Denk aan het juridische publicatieplatform OpenRecht.nl, of aan het universitaire project You share, we take care. OpenRecht heeft als doel direct online kwalitatief goede juridische stukken te gaan publiceren. You share, we take care maakt wetenschappelijke publicaties na 6 maanden beschikbaar via de websites van de universiteiten. Dit zorgt voor een enorme toename van vrij toegankelijke juridische publicaties. Recht.nl heeft inmiddels al 10.000+ verwijzingen naar publiek toegankelijke juridische publicaties op haar website.

Ik vind persoonlijk dat wetenschappelijke auteurs het als morele plicht zouden moeten voelen om hun teksten en hun kennis te delen. Zij worden immers betaald uit publieke middelen. De wereld wordt er beter van. Het feit dat er in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat dat een ieder het recht heeft om vrijelijk deel te hebben aan wetenschappelijke vooruitgang en de vruchten daarvan, spreekt boekdelen.

'Open' gaat winnen
Het zal niet lang meer duren of uitgevers krijgen niet meer dan een niet-exclusieve licentie op de teksten van auteurs, of deze nu advocaat, wetenschapper of ambtenaar zijn.

Het is naar mijn mening dan ook slechts een kwestie van tijd dat ‘open’ de standaard wordt. De enorme toename van vrij toegankelijke stukken in de wetenschappelijke (juridische) wereld wijst daarop. Zo komen de legal influencers langzaam achter de betaalmuur vandaan.