Welke rechten heeft een werknemer bij ontslag?

Welke rechten heeft een werknemer bij ontslag?

Als werknemer wordt u gelukkig niet zomaar aan uw lot over gelaten als ontslag boven uw hoofd hangt. We kennen in Nederland het ontslagrecht en de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Hierdoor kan uw werkgever u niet zomaar ontslaan en heeft u bij ontslag mogelijk recht op een ontslagvergoeding.

 

Uw werkgever mag u niet zomaar ontslaan

 

Allereerst is in de wet geregeld dat uw werkgever u niet zomaar mag ontslaan. U bent hiertegen beschermd door het ontslagrecht, waarin duidelijk is vastgelegd dat uw werkgever een geldige reden moet hebben om u te ontslaan. Bijvoorbeeld langdurige ziekte, een verhuizing van het bedrijf naar de andere kant van het land, of slecht functioneren van uw kant. Als er geen geldige reden is, heeft uw werkgever nog de mogelijkheid om ontslag met wederzijds goedvinden voor te stellen. U hoeft hier vanzelfsprekend niet mee in te stemmen.

 

Opzegtermijn

Ook wordt u beschermd door de opzegtermijn. Hierdoor kunt u niet plotseling op straat komen te staan. De wettelijke opzegtermijn is afhankelijk van hoe lang u in dienst bent:

 

Tot 5 jaar: 1 maand opzegtermijn
5 tot 10 jaar: 2 maanden opzegtermijn
10 tot 15 jaar: 3 maanden opzegtermijn
Langer dan 15 jaar: 4 maanden opzegtermijn

 

Het is mogelijk dat er in de CAO andere afspraken zijn vastgelegd, controleer dit dus altijd goed.

 

Transitievergoeding

Ook heeft u na uw ontslag in veel gevallen recht op een transitievergoeding. Dit is meestal het geval wanneer u langer dan 2 jaar in dienst bent geweest en wanneer er sprake was van ontslag op initiatief van uw werkgever. Bereken op welke transitievergoeding u recht heeft.

 

Ontslaghulp kan helpen

 

Wat uw precieze ontslagsituatie ook is, het is altijd verstandig om uw situatie vrijblijvend te laten bekijken door een juridisch expert. Hij of zij kan u adviseren over de vervolgstappen en of het bijvoorbeeld zinvol is om bezwaar te maken tegen uw ontslag. Ook kan een juridisch expert u helpen in de onderhandelingen met uw werkgever, bijvoorbeeld over de ontslagvergoeding.

 

Stappen
Als uw werkgever aankondig dat hij u wil ontslaan, blijf dan vooral rustig. Analyseer eerst de situatie en zet in ieder geval nooit direct uw handtekening onder een voorstel van uw werkgever.

 

1. Verzamel alle informatie
Zorg dat u helder heeft waarom uw werkgever u precies wil ontslaan: welke redenen zijn hiervoor en hoe kan uw werkgever dit onderbouwen?

 

2. Ontslagvoorstel? Ga niet meteen akkoord
U bent misschien geneigd om snel akkoord te gaan, om deze vervelende situatie zo snel mogelijk achter de rug te hebben. Het is echter verstandig om de situatie eerst even te laten bezinken en alles rustig door te nemen.

 

3. Schakel juridische hulp in
Daarnaast is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. Een juridisch expert helpt u om het meeste uit uw ontslag te halen en kan u helpen om bezwaar te maken.

 

Oplossingen
Een juridisch expert kan u op verschillende manieren helpen. Het is altijd verstandig om uw situatie vrijblijvend te laten bekijken en u te laten adviseren over eventuele vervolgstappen. Ook kan een juridisch expert u adviseren, bijvoorbeeld elke keer nadat u contact heeft gehad met uw werkgever. Laat u een juridisch expert liever contact hebben met uw werkgever? Dat is natuurlijk ook mogelijk.

 

 

Veelgestelde vragen

 

Kan mijn werkgever me zomaar ontslaan?
Nee, uw werkgever kan u nooit zomaar ontslaan. Hiervoor moeten altijd goede redenen zijn en is afhankelijke van de precieze situatie toestemming nodig van het UWV, de kantonrechter of van uzelf.

 

Mijn werkgever wil mij ontslaan. Wat is de opzegtermijn?
De opzegtermijn is afhankelijk van hoe lang u in dienst bent. Deze is tussen de 1 en de 4 maanden. Per 5 jaar dat u in dienst bent, komt er 1 maand bij met dus een maximum van 4 maanden. In de CAO kunnen andere afspraken vastgelegd zijn, controleer dit dus altijd goed.

 

Heb ik recht op een ontslagvergoeding?
Ja, u heeft recht op een ontslagvergoeding (transitievergoeding) als u langer dan 2 jaar in dienst bent geweest bij uw werkgever en als het ontslag op initiatief van uw werkgever was. Alleen wanneer u ernstig verwijtbaar bent aan het ontslag, heeft u hier geen recht op. . Ook in geval van een terecht ontslag op staande voet heeft u vrijwel nooit aanspraak op een ontslagvergoeding.

 

 

Over Ontslaghulp
Kiest u ervoor om juridische hulp in te schakelen? Dan wordt u bijgestaan door één van de ervaren juridische experts uit het team van Daan van Zon. Daan is jurist arbeidsrecht met 15 jaar ervaring en is daarnaast een expert op het gebied van ontslagrecht. Hij en zijn team streven ernaar om voor u het beste uit uw ontslagsituatie te halen. Ontdek wat Daan en zijn team voor u kunnen doen.